Tenniselleboog tapen: Zo doe je dat zelf (2025)

Lieve lezer, voel je die zeurende pijn aan de buitenkant van je elleboog? Dat kan tenniselleboog zijn, een ongemak dat veel sporters (en niet-sporters!) kennen. Het kan je dagelijkse activiteiten hinderen en je van je favoriete sport weerhouden. Ik snap hoe frustrerend dat is. Maar weet je, er is hoop. Er zijn manieren om die pijn te verzachten en je arm te ondersteunen. Een van die manieren is het tapen van je arm. Ik ga je vandaag stap voor stap meenemen in het proces “hoe je je arm moet tapen voor een tenniselleboog”, zodat jij weer met een gerust hart kunt bewegen.

Wat is een tenniselleboog en waarom tapen?

Een tenniselleboog, ook wel laterale epicondylitis genoemd, is een blessure waarbij de pezen aan de buitenkant van je elleboog overbelast zijn. Dit gebeurt vaak door herhaalde bewegingen, zoals bij tennis, maar ook bij andere activiteiten. De pijn voel je meestal aan de buitenkant van je elleboog en kan uitstralen naar je onderarm. Tapen kan helpen de pijn te verminderen door de spieren en pezen rondom je elleboog te ondersteunen. Dit vermindert de belasting op de pijnlijke plek, waardoor het herstel wordt bevorderd. We gaan samen kijken hoe je dit aanpakt.

De juiste tape kiezen

Het is belangrijk dat je de juiste tape gebruikt. Kies voor een sporttape die niet-elastisch is, zoals de klassieke witte sporttape. Elastische kinesiotape kan ook, maar we gaan ons in dit artikel concentreren op de niet-elastische variant. Zorg dat de tape niet te oud is, zodat de kleefkracht optimaal is.

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met tapen, moet je de huid rondom je elleboog schoon en droog maken. Was je arm met water en zeep en droog hem goed af. Je kunt eventueel de huid ontharen voor een betere hechting. Dit helpt voorkomen dat de tape loslaat en zorgt dat het tapen comfortabeler aanvoelt. Het is belangrijk dat je comfortabel bent, zodat je door kunt met het herstel.

Stappenplan: je arm tapen voor een tenniselleboog

Oké, laten we beginnen! Volg deze stappen en je zult zien, het is eenvoudiger dan je denkt.

  • Stap 1: De ankerstrips: Knip eerst twee stukken tape af van ongeveer 15 cm lang. Plaats de eerste tape rondom je onderarm, net onder de elleboog. Dit is je eerste anker. Zorg dat de tape niet te strak zit, maar wel stevig genoeg om op zijn plek te blijven. Plaats de tweede tape iets boven je elleboog, ook weer niet te strak. Ook dit is een anker.
  • Stap 2: De steunstrips: Knip nu twee stukken tape af van ongeveer 20 cm. Start met de eerste steunstrip. Begin op het anker onder je elleboog, net voor de pijnlijke plek. Trek de tape lichtjes aan en leid deze recht omhoog, over de pijnlijke plek, naar het anker boven je elleboog. Herhaal dit met de tweede steunstrip, maar zorg ervoor dat deze de eerste strip overlapt voor ongeveer de helft. Dit zorgt voor extra steun.
  • Stap 3: Stabiliseren: Om de tape nog steviger te maken, plaats je nog een extra strip rondom het midden van de steunstrips. Knip een stuk tape van ongeveer 10 cm af en plaats het dwars over de steunstrips.
  • Stap 4: De controle: Controleer of de tape goed zit. Beweeg je arm heen en weer. Voel je extra steun en minder pijn? Dan is de tape goed geplaatst.

VIDEO: Tennisarm zelf tapen Instructie FysioTape

Tips voor optimaal resultaat

Het is belangrijk dat je de tape niet te strak aanbrengt. De tape moet steun geven, maar mag de bloedsomloop niet belemmeren. Je moet je vingers nog goed kunnen bewegen en het mag geen tintelingen geven. Verder:

Het vinden van de juiste ondersteuning is cruciaal, net zoals het kiezen van de juiste tennisbesnaring voor je racket voor optimale sportprestaties.

  • Vervang de tape om de 2-3 dagen, of eerder als deze loslaat.
  • Tape elke dag opnieuw voor optimaal resultaat.
  • Combineer het tapen met rust en gerichte oefeningen voor een sneller herstel.

Veelgestelde vragen

Laten we een paar vragen beantwoorden die je misschien hebt.

Hoelang moet ik de tape laten zitten?

De tape kan je 2-3 dagen laten zitten, of eerder als de tape loslaat. Het is belangrijk om de tape te vervangen als deze niet meer goed kleeft.

Verrijkende links

Begrijp Tenniselleboog tapen: Zo doe je dat zelf beter door deze verzameling van artikelen.

Kan ik met tape sporten?

Jazeker, de tape is bedoeld om je tijdens het sporten extra steun te geven. Je moet alleen wel goed voelen of het comfortabel is.

Moet ik ook rusten?

Absoluut! Tape is geen wondermiddel. Het is belangrijk dat je je arm ook rust geeft en niet te veel belast tijdens het herstel.

Kan ik deze tape-methode ook toepassen op andere blessures?

Deze specifieke methode is bedoeld voor tenniselleboog. Voor andere blessures zijn andere tape-methoden beter geschikt. Wil je iemand leren tennissen, lees dan hoe je een beginner coacht.

Ik hoop dat deze uitleg je helpt om jouw tenniselleboog onder controle te krijgen. Onthoud: geduld is belangrijk. Je komt er wel. Met de juiste aanpak en een beetje liefde voor jezelf komt alles goed. Succes!

Tenniselleboog tapen: Zo doe je dat zelf (2025)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6587

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.